FIT903/FIT913/FIT963 Kostholdskunnskap og veiledning (5 sp)
Fakta om emnet
Kort om emnet
Emnet inngår i NIH PT Årsstudium (60 SP) og gir teoretisk og praktisk kunnskap innen kostholdskunnskap og veiledning.
Læringsutbytte
Studenten skal etter gjennomført emne kunne
- redegjøre for de energigivende næringsstoffene i maten, og gi anbefalinger for mengder av matvarer/næringsstoffer og for næringsmessig sammensetning av kostholdet
- forklare myndighetenes anbefalinger og bakgrunnen for disse
- gi enkle, faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
- forstå kostholdets betydning for forebygging av de mest sentrale livsstilssykdommer
- gi råd om væskeinntak og kosthold i forbindelse med utholdenhets- og styrketrening, samt kjenne til hvordan ernæring kan fremme prestasjon ved styrke- og utholdenhetstrening,
Læringsformer og aktiviteter
Læringsaktiviteter består av:
- E-læring: Nettbaserte forelesninger/filmer, oppgaver/tester/diskusjoner knyttet til undervisning og kjernelitteratur.
- Egenstudier/fordypning i kjernelitteratur.
- Praksisnær undervisning med gruppearbeid og caser.
Det forventes at studentene følger progresjonen i egenstudiene og stiller forberedt til alle undervisningssamlinger.
Vurdering/eksamen
Gjelder for kull PT Oslo H23:
- Mappevurdering. Bestått/ ikke bestått.
- Tester, oppgaver og rapporter i læringsplattformen Canvas.
- Kostholdsveiledning: 14 dagers hjemmeksamen. Gradert karakter (A-F)
Gjelder for kull PT Oslo V24:
- Mappevurdering. Bestått/ ikke bestått.
- Tester, oppgaver og rapporter i læringsplattformen Canvas.
- Mappen må være bestått før eksamen kan avlegges.
- Individuell hjemmeeksamen (1.5 timer, flersvar). Gradert karakter (A-F).
Kjernelitteratur
Utdrag fra 1 bok:
Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2017). Grunnleggende ernæringslære (3. utg.). Gyldendal.
Side 74-87, 100-163, 389-396, 403-407 og 427-429 skal leses. Boka kan lånes fra biblioteket.
Boka finnes som lydbok hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB): https://www.nlb.no/boker/voksne/fag-og-fakta/psykologi-og-medisin/grunnleggende-ernaeringslaere-1
1 e-bok:
Helsedirektoratet. (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer: Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. https://www.helsebiblioteket.no/samfunnsmedisin-og-folkehelse/ernaering/rapporter/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer
Side 7-8, 246-252, 254-262, 270-272 og 282-284 skal leses.