|
(Sports nutrition ) | | | | | Emnekode | THP102 | Emnenavn | Idrettsernæring | Studiepoeng | 10 sp | Undervisningsspråk | Norsk | Semester | Vår | Emneansvarlig | Truls Raastad |
|
| | |
| I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om sammenhenger mellom ernæring, helse og prestasjon. Studentene skal forstå hvilke roller de ulike næringsstoffene har i kroppen, hvilke matvarer som er gode kilder til sentrale næringsstoffer, og de skal kunne gjøre rede for hvordan forskjeller i aktivitetsnivå påvirker behovet for ulike næringsstoffer. Ved å registrere og vurdere eget kosthold skal studentene tilegne seg ferdigheter om kostregistrering og kunne formidle resultatet til voksne mennesker. |
| |
| Kandidatene har grunnleggende kunnskap om
- Fordøyelse av matvarer, absorpsjon av næringsstoffer og videre transport og lagring av næringsstoffer i kroppen
- Vitaminer og mineralstoffer, hvilke roller de har i kroppen og gode kilder i kosten.
- Sammenhenger mellom kosthold og risiko for livsstilssykdommer, osteoporose og kreft
- Utbredelse av kosttilskudd og dokumenterte effekter av ergogene tilskudd på idrettsprestasjon
- Strategier for vektregulering
- Risikofaktorer for å utvikle spiseforstyrrelser og viktige symptomer på spiseforstyrrelser
- Metoder for kostregistrering
- Hvordan man vurderer ernæringsstatus hos friske personer
Kandidatene har bred kunnskap om
- De energigivende næringsstoffer og hvordan fysisk aktivitet og trening påvirker behov, forbruk og restitusjon av energilagre.
- Forholdet mellom energiinntak, energiforbruk og energitilgjengelighet
- Hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkerregulering og hvordan fysisk aktivitet og fysisk form kan påvirke denne reguleringen
- Bruk av sportsprodukter (energibarer, sportsdrikke etc.) under trening og konkurranse
- Væskebalanse og hvordan væsketap under fysisk aktivitet påvirker elektrolyttbalanse og prestasjon
- Kandidatene skal kunne registrere og evaluere kosthold til voksne friske personer samt formidle resultatene sett opp mot de nordiske anbefalinger.
|
| | |
| Forelesninger, oppgaveløsning, aktiv bruk av e-læringsverktøy, registrering og evaluering av eget kosthold (rapport), arbeid i gruppe med caseoppgave (rapport og presentasjon). |
| | |
| Kostholdsrapport vurdert til bestått/ikke bestått. Mappevurdering som består av gruppearbeid med case og 4 timers individuell skriftlig eksamen. Gradert karakter (A-F). Tillatte hjelpemidler: kalkulator. |
| | |
| 2 BØKER: Garthe I. & Helle, C. (Red.). (2011). Idrettsernæring. Oslo: Gyldendal. * Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA
Pedersen, J. I., Müller, H. Hjartåker, A. & Anderssen, S. (2017). Grunnleggende ernæringslære (3. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk. * Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA |
| |
|
|
|