Studiehåndbok 2018-2019
   
   
  
THP102 Idrettsernæring (10 sp) 
(Sports nutrition )
Faktaboks
EmnekodeTHP102
EmnenavnIdrettsernæring
Studiepoeng10 sp
UndervisningsspråkNorsk
SemesterVår
EmneansvarligTruls Raastad
Kort om emnet

I emnet skal studentene tilegne seg kunnskap om sammenhenger mellom ernæring, helse og prestasjon. Studentene skal forstå hvilke roller de ulike næringsstoffene har i kroppen, hvilke matvarer som er gode kilder til sentrale næringsstoffer, og de skal kunne gjøre rede for hvordan forskjeller i aktivitetsnivå påvirker behovet for ulike næringsstoffer. Ved å registrere og vurdere eget kosthold skal studentene tilegne seg ferdigheter om kostregistrering og kunne formidle resultatet til voksne mennesker.

Læringsmål

Kandidatene har grunnleggende kunnskap om

  • Fordøyelse av matvarer, absorpsjon av næringsstoffer og videre transport og lagring av næringsstoffer i kroppen
  • Vitaminer og mineralstoffer, hvilke roller de har i kroppen og gode kilder i kosten.
  • Sammenhenger mellom kosthold og risiko for livsstilssykdommer, osteoporose og kreft
  • Utbredelse av kosttilskudd og dokumenterte effekter av ergogene tilskudd på idrettsprestasjon
  • Strategier for vektregulering
  • Risikofaktorer for å utvikle spiseforstyrrelser og viktige symptomer på spiseforstyrrelser
  • Metoder for kostregistrering
  • Hvordan man vurderer ernæringsstatus hos friske personer

Kandidatene har bred kunnskap om

  • De energigivende næringsstoffer og hvordan fysisk aktivitet og trening påvirker behov, forbruk og restitusjon av energilagre.
  • Forholdet mellom energiinntak, energiforbruk og energitilgjengelighet
  • Hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkerregulering og hvordan fysisk aktivitet og fysisk form kan påvirke denne reguleringen
  • Bruk av sportsprodukter (energibarer, sportsdrikke etc.) under trening og konkurranse
  • Væskebalanse og hvordan væsketap under fysisk aktivitet påvirker elektrolyttbalanse og prestasjon
  • Kandidatene skal kunne registrere og evaluere kosthold til voksne friske personer samt formidle resultatene sett opp mot de nordiske anbefalinger.
Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, oppgaveløsning, aktiv bruk av e-læringsverktøy, registrering og evaluering av eget kosthold (rapport), arbeid i gruppe med caseoppgave (rapport og presentasjon).

Vurdering/eksamen

Kostholdsrapport vurdert til bestått/ikke bestått. Mappevurdering som består av gruppearbeid med case og 4 timers individuell skriftlig eksamen. Gradert karakter (A-F). Tillatte hjelpemidler: kalkulator.

Kjernelitteratur

2 BØKER:
Garthe I. & Helle, C. (Red.). (2011). Idrettsernæring. Oslo: Gyldendal.
* Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA

Pedersen, J. I., Müller, H. Hjartåker, A. & Anderssen, S. (2017). Grunnleggende ernæringslære (3. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk.
* Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA

Norges idrettshøgskole | Sognsveien 220 | Telefon: +47 23 26 20 00 | Fax: 22 23 42 20 | E-post: postmottak@nih.no | webmaster@nih.no