Studiehåndbok 2016-2017
   
   
  
FIT884 Kosthold og helse (5 sp) 
Faktaboks
EmnekodeFIT884
EmnenavnKosthold og helse
Studiepoeng5 sp
UndervisningsspråkNorsk
AnsvarligTherese Fostervold Mathisen
ForkravFitness Basis eller Grunnkurs, samt Kosthold og trening eller Kosthold og trening 1 eller Kosthold og fitness 1
Innledning

Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. Studentene skal erverve seg kunnskap for å kunne gi råd om fornuftig kost og energitilførsel til friske eller personer som har økt risiko for å utvikle ulike livsstilsykdommer (overvekt/fedme, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom). Emnet består av en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de oftest forekommende livsstilssykdommer.

Emnet kvalifiserer til å kunne veilede friske mennesker omkring kosthold på treningssenter, men ikke for å jobbe med klinisk rådgivning innen ernæring. Emnet passer godt for alle som skal jobbe med livsstilsveiledning eller som ønsker ytterligere kunnskap om kosthold.

Mål

Studentene skal

  • kunne gi faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
  • kostholdets betydning for forebygging av diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, visse kreftformer, osteoporose, og for energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning
  • kjenne til særskilte ernæringshensyn for visse grupper
  • kunne bruke elektroniske verktøy for ernæringsberegning
Organisering og arbeidsformer

Undervisningen (30 timer) er teoretisk og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag).


Arbeidskrav

80 % frammøte

Vurdering

Tre ukers individuell skriftlig hjemmeeksamen med caser, vurderes med gradert karakter (A-F).

Kjernelitteratur

*** NB! FØR STUDIESTART! ***
Disse 4
videoene bør kikkes gjennom før undervisningen starter, for å ha bedre utbytte og forståelse for de kostholdsråd du vil lære om i de ulike underviste tema:

Videolisten er alfabetisk på videoenes utgivere og i APA-format:
DIABETES:
Animated Diabetes Patient (2014). Understanding Type 2 Diabetes [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra:
https://www.youtube.com/watch?v=JAjZv41iUJU
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

KREFT:
Cancer Quest (2013). Animated introduction to cancer biology. (Full documentary). [Videoklipp]. Hentet 8. februat 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=46Xh7OFkkCE
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

BENSKJØRHET:
Nucelus Medical Media (2014). Osteoporosis: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra:
https://www.youtube.com/watch?v=eYGkT6OrBk0
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.

HJERTE- OG KARSYKDOMMER:
Nucelus Medical Media (2015). LDL and HDL cholesterol: Good and bad cholesterol: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=0U7YHRW5dyc
* Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.
______________________________________________________________________________________________________________


KJERNELITTERATUR:

UTDRAG FRA 1 BOK:
Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2012). Grunnleggende ernæringslære (2. utg.). Oslo: Gyldendal.
Dette skal leses:
Kap. 2.2.3
Kap. 11.1.9
Kap. 12
Kap. 13 (kun relevante tema fra timeplan, samt kun de nasjonale anbefalinger, ikke U-land)
Kap. 15.1,15.4, 15.4, 15.5, 15.9, 15.5 og 15.10
* Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA


3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer: Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. (Publikasjonsnr.: IS-1881). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag
Dette skal leses:
"Oppsummering av kostholdsrådene". Side 7-8
"Prinsipper og metodologi som ligger til grunn for de norske kostholdsrådene". Side 12-43
"Kosttilskudd". Side 188-194 og 196-197 og 205-207
"Helsetilstanden i Norge". Side 246-252
"Kosthold og forebygging av hjerte og karsykdommer". Side 254-262
"Kosthold og forebygging av kreft". Side 264-268
"Kosthold og forebygging av diabetes-2". Side 270-272
"Kosthold og forebygging av osteoporose". Side 282-284
"Fra evidensbasert kunnskap til råd om kosthold". Side 293-298
"Råd om kosthold og fysisk aktivitet". Side 302-315
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf
Disse sidene skal leses:
"Kostveiledning". Side 23
"Kosttilskudd". Side 34-35
"Kosthold i ulike livsfaser" (Gravide og ammende, barn og ungdom, voksne, eldre). Side 38 og 42-44
"Religiøse og kulturelle kostholdshensyn". Side 48-50
"Vegetarkost". Side 161-165
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 08. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf
Disse sidene skal leses: 4-7, 12-25 og 34-41:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Anbefalt litteratur

3 ELEKTRONISKE ARTIKLER:
Arnesten, E. (2013). Supermat: Sunt eller sprøyt? Norsk tidsskrift for ernæring, 15(2), 10-15. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-2.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Handeland, K. D., Markhus, M. W., Aadland, E., Dahl, L., Midtbø, L., Graff, I. E. ... Øyen, J. (2015). Kjapp i toppen med fisk i kroppen: Hvorfor gravide og barn bør spise fisk. Norsk tidsskrift for ernæring, 23(2), 6-11. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2015/2015-nr-2.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Kaur, B. (2014). Helsefordeler og utfordringer ved vegetarkost. Norsk tidsskrift for ernæring, 18(1), 12-18. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2014/2014-nr-1.pdf
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.


5 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER:
Direktoratet for e-helse. (u.å.). Helsenorge.no: Vegetarisk kosthold. Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf
Disse sidene anbefales lest:
"Næringsstoffer og matvaregrupper". Side 30-33
"Matkulturer". Side 50-53
"Kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander". Side 158-177
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 08. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf
Disse sidene anbefales lest: 26-33 og 42-49:
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken

Mattilsynet. (u.å.). Matportalen.no: Råd til spesielle grupper. Hentet 8. februar 2017 fra: http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Oksholen, T. (2008). Vitaminpiller forlenger ikke livet. Hentet 8. februar 2017 fra: http://forskning.no/forebyggende-helse-helsepolitikk-mat-medisin-medisiner/2008/04/vitaminpiller-forlenger-ikke-livet
* Denne finnes online: Klikk på denne lenken.

Norges idrettshøgskole | Sognsveien 220 | Telefon: +47 23 26 20 00 | Fax: 22 23 42 20 | E-post: postmottak@nih.no | webmaster@nih.no