|
| | | | | Emnekode | FIT884 | Emnenavn | Kosthold og helse | Studiepoeng | 5 sp | Undervisningsspråk | Norsk | Ansvarlig | Therese Fostervold Mathisen | Forkrav | Fitness Basis eller Grunnkurs, samt Kosthold og trening eller Kosthold og trening 1 eller Kosthold og fitness 1 |
|
| | |
| Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. Studentene skal erverve seg kunnskap for å kunne gi råd om fornuftig kost og energitilførsel til friske eller personer som har økt risiko for å utvikle ulike livsstilsykdommer (overvekt/fedme, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom). Emnet består av en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de oftest forekommende livsstilssykdommer.
Emnet kvalifiserer til å kunne veilede friske mennesker omkring kosthold på treningssenter, men ikke for å jobbe med klinisk rådgivning innen ernæring. Emnet passer godt for alle som skal jobbe med livsstilsveiledning eller som ønsker ytterligere kunnskap om kosthold. |
| |
| Studentene skal
- kunne gi faglig begrunnede råd om kosthold og ernæring til kunder
- kostholdets betydning for forebygging av diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, visse kreftformer, osteoporose, og for energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning
- kjenne til særskilte ernæringshensyn for visse grupper
- kunne bruke elektroniske verktøy for ernæringsberegning
|
| | |
| Undervisningen (30 timer) er teoretisk og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag).
Arbeidskrav
80 % frammøte |
| | |
| Tre ukers individuell skriftlig hjemmeeksamen med caser, vurderes med gradert karakter (A-F). |
| | |
| *** NB! FØR STUDIESTART! *** Disse 4 videoene bør kikkes gjennom før undervisningen starter, for å ha bedre utbytte og forståelse for de kostholdsråd du vil lære om i de ulike underviste tema:
Videolisten er alfabetisk på videoenes utgivere og i APA-format: DIABETES: Animated Diabetes Patient (2014). Understanding Type 2 Diabetes [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=JAjZv41iUJU * Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.
KREFT: Cancer Quest (2013). Animated introduction to cancer biology. (Full documentary). [Videoklipp]. Hentet 8. februat 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=46Xh7OFkkCE * Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.
BENSKJØRHET: Nucelus Medical Media (2014). Osteoporosis: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=eYGkT6OrBk0 * Videoen finnes her: Klikk på denne lenken.
HJERTE- OG KARSYKDOMMER: Nucelus Medical Media (2015). LDL and HDL cholesterol: Good and bad cholesterol: Nucleus health [Videoklipp]. Hentet 8. februar 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=0U7YHRW5dyc * Videoen finnes her: Klikk på denne lenken. ______________________________________________________________________________________________________________
KJERNELITTERATUR: UTDRAG FRA 1 BOK: Pedersen, J. I., Hjartåker, A., Anderssen, S. A. & Müller, H. (2012). Grunnleggende ernæringslære (2. utg.). Oslo: Gyldendal. Dette skal leses: Kap. 2.2.3 Kap. 11.1.9 Kap. 12 Kap. 13 (kun relevante tema fra timeplan, samt kun de nasjonale anbefalinger, ikke U-land) Kap. 15.1,15.4, 15.4, 15.5, 15.9, 15.5 og 15.10 * Boka finner du til lån i biblioteket her: ORIA
3 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER: Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer: Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. (Publikasjonsnr.: IS-1881). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag Dette skal leses: "Oppsummering av kostholdsrådene". Side 7-8 "Prinsipper og metodologi som ligger til grunn for de norske kostholdsrådene". Side 12-43 "Kosttilskudd". Side 188-194 og 196-197 og 205-207 "Helsetilstanden i Norge". Side 246-252 "Kosthold og forebygging av hjerte og karsykdommer". Side 254-262 "Kosthold og forebygging av kreft". Side 264-268 "Kosthold og forebygging av diabetes-2". Side 270-272 "Kosthold og forebygging av osteoporose". Side 282-284 "Fra evidensbasert kunnskap til råd om kosthold". Side 293-298 "Råd om kosthold og fysisk aktivitet". Side 302-315 * Denne finnes online: Klikk på denne lenken
Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf Disse sidene skal leses: "Kostveiledning". Side 23 "Kosttilskudd". Side 34-35 "Kosthold i ulike livsfaser" (Gravide og ammende, barn og ungdom, voksne, eldre). Side 38 og 42-44 "Religiøse og kulturelle kostholdshensyn". Side 48-50 "Vegetarkost". Side 161-165 * Denne finnes online: Klikk på denne lenken
Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 08. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf Disse sidene skal leses: 4-7, 12-25 og 34-41: * Denne finnes online: Klikk på denne lenken. |
| | |
| 3 ELEKTRONISKE ARTIKLER: Arnesten, E. (2013). Supermat: Sunt eller sprøyt? Norsk tidsskrift for ernæring, 15(2), 10-15. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-2.pdf * Denne finnes online: Klikk på denne lenken.
Handeland, K. D., Markhus, M. W., Aadland, E., Dahl, L., Midtbø, L., Graff, I. E. ... Øyen, J. (2015). Kjapp i toppen med fisk i kroppen: Hvorfor gravide og barn bør spise fisk. Norsk tidsskrift for ernæring, 23(2), 6-11. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2015/2015-nr-2.pdf * Denne finnes online: Klikk på denne lenken.
Kaur, B. (2014). Helsefordeler og utfordringer ved vegetarkost. Norsk tidsskrift for ernæring, 18(1), 12-18. Hentet 1. mars 2017 fra: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2014/2014-nr-1.pdf * Denne finnes online: Klikk på denne lenken.
5 OFFENTLIGE ONLINE RESSURSER: Direktoratet for e-helse. (u.å.). Helsenorge.no: Vegetarisk kosthold. Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold * Denne finnes online: Klikk på denne lenken.
Helsedirektoratet (2012). Kostholdshåndboken: Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. (Publikasjonsnr.: IS-1972). (Sist endret september 2016). Hentet 8. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/51/Kosthaandboken-IS-1972.pdf Disse sidene anbefales lest: "Næringsstoffer og matvaregrupper". Side 30-33 "Matkulturer". Side 50-53 "Kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander". Side 158-177 * Denne finnes online: Klikk på denne lenken
Helsedirektoratet (2016). Utviklingen i Norsk kosthold 2016. (Rapport: IS-2558). Hentet 08. februar 2017 fra: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf Disse sidene anbefales lest: 26-33 og 42-49: * Denne finnes online: Klikk på denne lenken
Mattilsynet. (u.å.). Matportalen.no: Råd til spesielle grupper. Hentet 8. februar 2017 fra: http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/ * Denne finnes online: Klikk på denne lenken.
Oksholen, T. (2008). Vitaminpiller forlenger ikke livet. Hentet 8. februar 2017 fra: http://forskning.no/forebyggende-helse-helsepolitikk-mat-medisin-medisiner/2008/04/vitaminpiller-forlenger-ikke-livet * Denne finnes online: Klikk på denne lenken. |
| |
|
|
|