Norges Idrettshøgskole   Studiehåndbok 2008-2009   
   
   
  
IBI 217 Ernæring og fysisk aktivitet 10 sp 
Utskriftsvennlig versjon
Innledning
Emnet skal gi studentene den teoretiske bakgrunn for kostholdets helse- og ytelsesfremmende betydning. Emnet består av to hoveddeler: Modulen starter med generell ernæring med eksempler hentet fra idrettsernæring. I denne delen inngår et laboratoriekurs med registrering og vurdering av eget kosthold. I den andre hoveddelen velger studentene fordypning enten mot Ernæring og prestasjon eller mot Ernæring og helse.
Faktaboks
EmnekodeIBI 217
EmnenavnErnæring og fysisk aktivitet
Studiepoeng10 sp
AnsvarligTruls Raastad
TidspunktHøst
Mål

Del 1: Generell ernæring med eksempler fra idrettsernæring.
Studenten skal:

  • Kunne gjøre rede for:
    • Energi- og næringsstoffbehov for ulike grupper av befolkningen
    • Fordøyelse og absorpsjon av næringsstoffer
    • Kroppens energilagre og faktorer som påvirker disponeringen av lagrene
    • Sammenhengen mellom næringsstoffinntak/ernæringsstatus og forutsetninger for god funksjonsevne og god tilpassningsevne til trening
    • Regulering av væskebalanse (vann og elektrolytter)
    • Gode matvarekilder for de ulike næringsstoffer i det norske kosthold
    • Risikofaktorer for utvikling av spiseforstyrrelser og viktige symptomer på spiseforstyrrelser
  • Kjenne til:
    • De viktigste mineralstoffer og deres funksjon
    • Utvalgte spesialpreparater (ergogene tilskudd) og myter og fakta knyttet til effekten av disse
  • Kunne vurdere et kostholds ernæringsmessige sammensetning i forhold til de behov som er knyttet til ulike nivåer av fysisk aktivitet. Herunder kunne anvende dataprogrammet "Mat på data" for å beregne energi- og næringsstoffinnholdet i et kosthold

Del 2
a; Fordypning mot Ernæring og prestasjon

  • Kunne gjøre rede for:
    • Glykogendepotenes betydning for prestasjonsevnen, glykogentømming
    • Fordeler og ulemper ved ulike regimer for glykogenoppladning
    • Strategier for inntak av næringsstoffer og væske før, under og etter fysisk aktivitet
    • Prestasjonsmessige konsekvenser av dehydrering
    • Næringsstoffbehov i relasjon til ulike kategorier av idrettsutøvere

b; Fordypning mot Ernæring og helse

  • Kunne gjøre rede for kostholdets betydning for
    • Forebygging og behandling av diabetes type 2
    • Forebygging og behandling av hjerte- karsykdommer
    • Forebygging av kreft
    • Forebygging av osteoporose
    • Energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning
Organisering og arbeidsformer
Del 1 av kurset er felles for alle, og består av 20 forelesningstimer og 10 studentstyrte timer hvor man jobber med kollokvieoppgaver. Laboratoriekurset består av en 4-dagers veid kostregistrering, næringsstoffberegning i "Mat på data" og en individuell rapport som bedømmes til bestått/ikke bestått. Del II av kurset (fordypningsdelene) består av 10 forelesningstimer og arbeid i grupper med en bestemt problemstilling. Gruppearbeidet avsluttes med en rapport og en muntlig presentasjon.
Vurdering
  • Laboratorierapport med vurdering av eget kosthold. Bestått/ikke bestått.
  • Mappe med 4 timers individuell skriftlig eksamen og gruppeeksamen (3-6 studenter) med skriftlig rapport og presentasjon (20 min). Gradert karakter.
  • Obligatorisk tilstedeværelse på presentasjonene av gruppeeksamen.
Kjernelitteratur

Brouns, Fred (2002): Essentials of sports nutrition. - 2nd ed. - Chichester: John Wiley.
BIBSYS Ask

Nes, Mari (2006): Ernæringslære. - 5. utg., 3. oppl. / [Mari Nes, Hanne Müller, Jan I.
Pedersen]. - Oslo : Landsforeningen for kosthold og helse : Gyldendal akademisk.
BIBSYS Ask

Manore, Melinda (2000): Sport nutrition for health and performance / Melinda Manore, Janice Thompson. - Champaign, Ill.: Human Kinetics.
BIBSYS Ask

Mat og medisin : nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring / redaktører: Christian A. Drevon, Rune Blomhoff, Gunn-Elin Aa. Bjørneboe. - 5. utg. - Kristiansand : Høyskoleforl., 2007.
BIBSYS Ask

Mat og prestasjon: kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere / [arbeidsgruppe: Kaare R. Norum(leder) ... [et al.]]. - Oslo: Sosial- og helsedirektoratet, 2003. - (Rapport / Sosial- og helsedirektoratet)
BIBSYS Ask

McArdle, William D. (2007=: Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance / William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch. - 6th ed. - Philadelphia :
Lippincott Williams & Wilkins. - Section 1: Nutrition: The base for human performance. - s. 7-113.
BIBSYS Ask

 Artikler som deles ut i forbindelse med gruppeoppgavene i del 2 av kurset