Norges Idrettshøgskole   Studiehåndbok 2008-2009   
   
   
  
IBI 316  Ernæring og helse  5 sp 
(Nutrition and health )
Utskriftsvennlig versjon
Innledning

Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. De skal videre erverve seg praktisk kunnskap for å kunne gi råd om riktig kost og energitilførsel til ulike grupper. Emnet består av 2 hoveddeler; en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de store livsstilssykdommer og en gruppeoppgave hvor studentene skal legge opp en kostholdsintervensjon for en gruppe.

Faktaboks
EmnekodeIBI 316
EmnenavnErnæring og helse
Studiepoeng5 sp
AnsvarligTruls Raastad
TidspunktPeriode 2
ForkravIBI 216 Ernæring og fysisk aktivitet I (eller tilsvarende).
Mål

Etter emnet skal studentene kunne gjøre rede for kostholdets betydning for:

  • Forebygging og behandling av diabetes type 2.
  • Forebygging og behandling av hjerte- karsykdommer.
  • Forebygging av kreft.
  • Forebygging av osteoporose.
  • Energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning.
Organisering og arbeidsformer

Forelesninger og diskusjonstimer samt én gruppeoppgave med presentasjon. Det er obligatorisk fremmøte på fremføringen av gruppeoppgavene.

Vurdering

2 timers skriftlig eksamen med graderte karakterer. Gruppeoppgave som omfatter innlevering av sammendrag på 5 sider + presentasjon på ca. 20 minutter som vurderes til bestått/ikke bestått.

Kjernelitteratur

Manore, Melinda (2000): Sport nutrition for health and performance / Melinda Manore, Janice Thompson. - Champaign, Ill. : Human Kinetics.
BIBSYS Ask

Anbefalt litteratur

Mat og medisin : nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring. - 4. utg. / redaktører: Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, Christian A. Drevon. - Kristiansand : Høyskoleforl., 1999.
BIBSYS Ask