Norges Idrettshøgskole   Studiehåndbok 2006-2007   
   
  
IBI 316   Ernæring og helse   5 sp 
( Nutrition and health )
Utskriftsvennlig versjon
Innledning

Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. De skal videre erverve seg praktisk kunnskap for å kunne gi råd om riktig kost og energitilførsel til ulike grupper. Emnet består av 2 hoveddeler; en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de store livsstilssykdommer og en gruppeoppgave hvor studentene skal legge opp en kostholdsintervensjon for en gruppe.

  • Faktaboks
Emnekode IBI 316
Emnenavn Ernæring og helse
Studiepoeng 5 sp
Ansvarlig Truls Raastad
Tidspunkt Periode 2
Forkrav IBI 216 Ernæring og fysisk aktivitet I (eller tilsvarende).
Mål

Etter emnet skal studentene kunne gjøre rede for kostholdets betydning for:

  • Forebygging og behandling av diabetes type 2.
  • Forebygging og behandling av hjerte- karsykdommer.
  • Forebygging av kreft.
  • Forebygging av osteoporose.
  • Energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning.
Organisering og arbeidsformer

Forelesninger og diskusjonstimer samt én gruppeoppgave med presentasjon. Det er obligatorisk fremmøte på fremføringen av gruppeoppgavene.

Vurdering

2 timers skriftlig eksamen med graderte karakterer. Gruppeoppgave som omfatter innlevering av sammendrag på 5 sider + presentasjon på ca. 20 minutter som vurderes til bestått/ikke bestått.

Kjernelitteratur

Manore, Melinda (2000): Sport nutrition for health and performance / Melinda Manore, Janice Thompson. - Champaign, Ill. : Human Kinetics.
BIBSYS Ask

Anbefalt litteratur

Mat og medisin : nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring. - 4. utg. / redaktører: Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, Christian A. Drevon. - Kristiansand : Høyskoleforl., 1999.
BIBSYS Ask