|
| Emnet skal gi studentene teoretisk bakgrunn som kan bidra til bedre forståelse for kostholdets helsefremmende betydning. De skal videre erverve seg praktisk kunnskap for å kunne gi råd om riktig kost og energitilførsel til ulike grupper. Emnet består av 2 hoveddeler; en forelesningsrekke hvor man går igjennom kostholdets betydning for forebygging av de store livsstilssykdommer og en gruppeoppgave hvor studentene skal legge opp en kostholdsintervensjon for en gruppe. |
| | | | | Emnekode | IBI 316 | Emnenavn | Ernæring og helse | Studiepoeng | 5 sp | Ansvarlig | Truls Raastad | Tidspunkt | Periode 2 | Forkrav | IBI 216 Ernæring og fysisk aktivitet I (eller tilsvarende). |
| | |
|
|
|
| Etter emnet skal studentene kunne gjøre rede for kostholdets betydning for: - Forebygging og behandling av diabetes type 2.
- Forebygging og behandling av hjerte- karsykdommer.
- Forebygging av kreft.
- Forebygging av osteoporose.
- Energibalanse i forhold til vektreduksjon og vektøkning.
|
|
|
|
| Forelesninger og diskusjonstimer samt én gruppeoppgave med presentasjon. Det er obligatorisk fremmøte på fremføringen av gruppeoppgavene. |
|
|
|
| 2 timers skriftlig eksamen med graderte karakterer. Gruppeoppgave som omfatter innlevering av sammendrag på 5 sider + presentasjon på ca. 20 minutter som vurderes til bestått/ikke bestått. |
|
|
|
| Manore, Melinda (2000): Sport nutrition for health and performance / Melinda Manore, Janice Thompson. - Champaign, Ill. : Human Kinetics. BIBSYS Ask |
|
|
|
| Mat og medisin : nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring. - 4. utg. / redaktører: Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, Christian A. Drevon. - Kristiansand : Høyskoleforl., 1999. BIBSYS Ask |
|
|