| Emnekode | FIT834/854/864 | Emnenavn | Kosthold og trening 1 | Studiepoeng | 5 sp | Ansvarlig | Elisabet Børsheim | Forkrav | Grunnkurs |
|
|
|
|
| Emnet skal gi studentene kvalifikasjoner for å kunne veilede kunder og deltagere i treningsbransjen innenfor kosthold og ernæring i forhold til prestasjon, helse og vekt. Emnet er temabasert og gir en grundig innføring i grunnleggende kosthold og praktisk veiledning av personer med ulike mål. Emnet passer også godt for alle instruktører, som ønsker bedre kunnskap om kosthold generelt. |
|
|
| Studentene skal: - kunne forstå innhold av næringsstoffer i mat
- ha kunnskap om de energigivende næringsstoffene i maten, samt kunne anbefale mengder, sammensetning og typer
- ha kunnskap om mikronæringsstoffer, herunder å anbefale riktige doser av mineraler og vitaminer
- kjenne myndighetenes anbefalinger og bakgrunnen for disse
- kunne gi råd om væske og kosthold i forbindelse med utholdenhets- og styrketrening, samt kjenne til hvordan ernæring kan fremme prestasjon ved styrketrening og utholdenhetstrening
- ha kunnskap om kostholdets påvirkning på skjelettet
- kunne gi kostanbefalinger for både vektreduksjon og vektøkning
- ha kjennskap til trenddietter og kunne vurdere disse
- ha kjennskap til og kunne vurdere ulike kosttilskudd
- kunne bruke metoder og verktøy som benyttes ved kostberegning
|
|
|
|
| Emnet starter med e-læring i forkant av første samling (via læringsstøtteplattformen Fronter). Det forutsettes at progresjonen i e-læringskurset følges før oppmøte til undervisningen. E-læringen åpner to uker før undervisningen starter. Undervisningen er teoretisk (30 timer) og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag). Det blir i tillegg gitt individuelle oppgaver og gruppeoppgaver. |
|
|
|
| 80 % frammøte samt individuell skriftlig flersvarseksamen (multiple-choice) på undervisningsstedet. Vurderes med gradert karakter (A-F). For å gå opp til eksamen må frammøte være bestått. |
|
|
|
| Olympiatoppen (2001). Prester bedre med riktig kost: En praktisk veiledning i kosthold for idrettsutøvere. Oslo: Olympiatoppen og Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. www.shdir.no
Pedersen, J. I., Hjartåker, A. & Anderssen, S.A. (2009). Grunnleggende ernæringslære. Oslo: Gyldendal akademisk. Disse kapitlene skal leses: 5, 6, 7, 8, 9 og underkapitelene Vitamin D, B 12, Folat, Vitamin C i kapittel 10 og Kalsium og Jern i kapittel 11. Boka finner du her: BIBSYS Ask
Sosial- og helsedepartementet (2005). Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Oslo: Sosial- og helsedepartementet. Denne rapporten finnes gratis på nettet. Klikk på denne lenken.
Sosial- og helsedirektoratet (2003). Mat og prestasjon: Kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere. (Rapport/Sosial- og helsedirektoratet). Oslo: Sosial- og helsedirektoratet Denne rapporten finnes gratis på nettet. Klikk på denne lenken.
|
|
|