Norges Idrettshøgskole   Studiehåndbok 2010-2011   
   
   
  
FIT834/854/864 Kosthold og trening 1 (5 sp) 
Utskriftsvennlig versjon
Faktaboks
EmnekodeFIT834/854/864
EmnenavnKosthold og trening 1
Studiepoeng5 sp
AnsvarligElisabet Børsheim
ForkravGrunnkurs
Innledning
Emnet skal gi studentene kvalifikasjoner for å kunne veilede kunder og deltagere i treningsbransjen innenfor kosthold og ernæring i forhold til prestasjon, helse og vekt. Emnet er temabasert og gir en grundig innføring i grunnleggende kosthold og praktisk veiledning av personer med ulike mål. Emnet passer også godt for alle instruktører, som ønsker bedre kunnskap om kosthold generelt.
Mål

Studentene skal:

  • kunne forstå innhold av næringsstoffer i mat
  • ha kunnskap om de energigivende næringsstoffene i maten, samt kunne anbefale mengder, sammensetning og typer
  • ha kunnskap om mikronæringsstoffer, herunder å anbefale riktige doser av mineraler og vitaminer
  • kjenne myndighetenes anbefalinger og bakgrunnen for disse
  • kunne gi råd om væske og kosthold i forbindelse med utholdenhets- og styrketrening, samt kjenne til hvordan ernæring kan fremme prestasjon ved styrketrening og utholdenhetstrening
  • ha kunnskap om kostholdets påvirkning på skjelettet
  • kunne gi kostanbefalinger for både vektreduksjon og vektøkning
  • ha kjennskap til trenddietter og kunne vurdere disse
  • ha kjennskap til og kunne vurdere ulike kosttilskudd
  • kunne bruke metoder og verktøy som benyttes ved kostberegning
Organisering og arbeidsformer

Emnet starter med e-læring i forkant av første samling (via læringsstøtteplattformen Fronter). Det forutsettes at progresjonen i e-læringskurset følges før oppmøte til undervisningen. E-læringen åpner to uker før undervisningen starter. Undervisningen er teoretisk (30 timer) og foregår i løpet av en 4-dagers samling (torsdag-søndag). Det blir i tillegg gitt individuelle oppgaver og gruppeoppgaver.

 

Vurdering
80 % frammøte samt individuell skriftlig flersvarseksamen (multiple-choice) på undervisningsstedet. Vurderes med gradert karakter (A-F). For å gå opp til eksamen må frammøte være bestått.
Pensum
Olympiatoppen (2001). Prester bedre med riktig kost: En praktisk veiledning i kosthold for idrettsutøvere. Oslo: Olympiatoppen og Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.
www.shdir.no

Pedersen, J. I., Hjartåker, A. & Anderssen, S.A. (2009). Grunnleggende ernæringslære. Oslo: Gyldendal akademisk.
Disse kapitlene skal leses: 5, 6, 7, 8, 9 og underkapitelene Vitamin D, B 12, Folat, Vitamin C i kapittel 10 og Kalsium og Jern i kapittel 11.
Boka finner du her: BIBSYS Ask

Sosial- og helsedepartementet (2005). Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Oslo: Sosial- og helsedepartementet.
Denne rapporten finnes gratis på nettet.
Klikk på denne lenken.

Sosial- og helsedirektoratet (2003). Mat og prestasjon: Kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere. (Rapport/Sosial- og helsedirektoratet). Oslo: Sosial- og helsedirektoratet
Denne rapporten finnes gratis på nettet. Klikk på denne lenken.
Norges idrettshøgskole | Sognsveien 220 | Telefon: +47 23 26 20 00 | Fax: 22 23 42 20 | E-post: postmottak@nih.no | webmaster@nih.no